Romatizmal kalp hastalığı, romatizmal ateşe bağlı olarak kalp kapaklarının iltihaplanması (kardit) ve şekillerinin bozulması sonucu oluşur. Romatizmal ateş nedeniyle kalp tutulumunun olmasına kalp romatizması denilir.Detay
Aort stenozu; aort kapağın sertleştiği, açıklığının (ağzının) daraldığı ve kapağın kan akışını engellediği bir hastalıktır Detay
Ventriküler septal defekt sağ ve sol karıncıklar arasında bulunan duvarda doğuştan delik (açıklık) bulunmasıdır Detay
Hafif bozukluklar genellikle belirti vermezler ve diğer nedenlerden dolayı doktora başvurulduğunda üfürüm duyularak tanı alırlar.
Anne ve babalar bu bulguları fark ettiğinde çocuk kardiyoloji uzmanına başvurabilirler.
Doğuştan kalp hastalıklı çocuklara tüm çocuklarda olduğu gibi yaşına uygun aşıların yapılması gerekir. Buna ek olarak bazı hastalara grip aşısı ve akciğer hastalıklarından korunmak için bazı aşılar da yapılabilir.
Kalp hastalıklı çocukların egzersiz kapasitelerinde kısıtlılık olabilmekle birlikte, çoğunluğunda normal veya normale yakın bir yaşam kalitesi vardır ve birçok çocuk aktif bir yaşam sürebilir. Ağır hastalığı olanlarda egzersiz kapasitesinde azalma daha belirgindir ve bunlara ağır aktivitelerden kaçınmaları önerilir. Bunların dışında hastalığın tipine göre hastalığa ait ayrıca dikkat edilecek bazı durumlar olduğunda çocuk kardiyoloji uzmanı bu önlemler hakkında aileyi bilgilendirecektir. Bazı hastalıklarda büyüme geriliği ve öğrenmede güçlük olabilir.
Kalp hastalıklı çocukların iyi durumda olduğunun belirlenmesi için düzenli aralıklarla izlenmesi gerekir. Genel olarak, ilk tanı aldığı dönemde ve ameliyat sonrası daha sık, izleyen yıllarda daha seyrek aralıklarla kontrolleri istenir.
Kalbin vücudumuzun gereksinimimi karşılayacak kadar kanın dolaşımını sağlayamaması durumudur. Genellikle kalbin pompa görevi bozulmuştur. Birçok doğuştan veya sonradan oluşmuş kalp hastalıklarında kalp yetmezliği gelişebilir. Kalp yetmezliği olan bebek ve çocuklarda beslenme güçlüğü, emerken yorulma, hızlı soluk alıp verme, nefes darlığı, zor nefes alma, aşırı terleme, kilo alamama, iştahsızlık, çabuk yorulma gibi bulgular vardır.
Müdahele edilmesi gereken durumlarda da eskiden bütün doğuştan kalp hastalıkları açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmekteydi. Günümüzde ise birçok kalp hastalığı ameliyata gerek kalmadan girişimsel yöntemlerle (kalp kateterizasyonu ve anjio sırasında) tedavi edilebilmektedir. Kalp kapak ve damar darlıklarının çoğu balon ve stent takılarak ve kalp deliklerinin önemli bir kısmı ameliyatsız anjio yöntemiyle tedavi edilmektedir.
Nazım K
Dursun Hocamı Allah gönderdi bize. Hem süper bilgili hem de çok insaniyetli. Kendisi bize çok yardımcı oldu. Her zaman bizi sabırla dinleyip tek tek sorularımıza cevap veriyor. Oğlumuz bugünlere geldiyse onun sayesindedir. Allah ondan razı olsun.
Özlem Oral
Dursun bey fevkalede bir doktor. Kızımın hastalığı için hemen hemen Türkiye’deki bütün cocuk kardiyologlarını gezdim. Dursun hocadaki ilgi ve alakayı hiçbir yerde bulamadım. Allah ondan razı olsun. Mükemmel bir hoca.
Erkan Ç
Çocuğumun kalp romatizması vardı.Dursun Bey'in methini duyduk ve İstanbul'dan Ankara'ya gittik. Çocuğumla çok ilgilendi, sağlığına kavuşmasını sağladı. Güler yüzlü, çocuklarla arası çok iyi olan ve işinin ehli bir doktor. Gitmenizi tavsiye ederim
Sevcan Çakır
Oğlum Ata’nın düzelmeyen çarpıntı atakları oluyordu, tedavilere rağmen geçmemişti. Oğlumu bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Hacettepe’den Dursun Hocaya götürdük. Kendisi bizimle çok ilgilendi, verdiği tedavi ile oğlumun çarpıntısı düzeldi. Çok bilgili ve hastalarıyla çok ilgileniyor. Konuştuğum diğer hastalar da kendisinden çok memnun kaldıklarını söyledi. Dursun Alehan hocamı hiç tereddütsüz herkese öneriyorum. İyi ki böyle doktorlarımız var.